dilluns, 21 de juliol del 2008

On és Scania?

Scania està situada al sud de la península escandinava. Té una superfície de 20.000 km2 i una població de 1,5 M d'habitants, el 15% del total de Suècia. Consta de 4 províncies a Suècia i l'illa de Bornholm que pertany a Dinamarca. La ciutat més important és Malmö.

La llengua oficial és el suec, a l'illa de Bornholm el danès. La llengua pròpia històrica s'està extingint ràpidament i no és reconeguda per l'estat suec i no té cap protecció legal.

El 1658 Scania va ser annexionada per Suècia després de 400 anys de guerres. El Tractat de Roskilde garantia un autogovern i una legislació separada. El 1720 el parlament suec de manera unilateral va suprimir l'autonomia de Scania i traslladar les funcions parlamentàries a la capital sueca Stockholm.

Durant la invasió sueca a finals del segle XVII més del 30% del scanians van ser executats, desterrats o enrolats per força a l'exèrcit suec.

La situació psicològica actual és molt difícil amb un nivell molt alt d'autocensura a la regió. Scania és considerada i tractada com si sempre hagués format part de Suècia, menyspreant la cultura, llengua i història pròpies, en una actitud intimidatòria i discriminant. Els que no accepten la versió oficial s'exposen a ser persones non grates i ser discriminats a la feina o per altres persones. Des dels anys 50 hi han hagut intents de fer conèixer la situació a la radio i televisió però sense èxit. Hi han historiadors que han estat boicotejats pels mass media per les seves postures pro scanianes.

Sembla increïble aquesta situació a una democràcia modèlica com és Suècia. Jo no m'ho creuria però aquesta pàgina de UNPO ho explica clarament.

I per cert, un scanià famós és Henrik Larsson, l'ex golejador del Barça.

5 comentaris:

  1. Mai no he sentit parlar d'aquesta dificultat! He estat a Skåne (Scania) i sé que el seu dialecte es pronunciï diferentment que el suec normal, diuen per exemple la lletra que "r" com el francès fan. Però mai no he sentit que la seva llengua seria diferent de suec. És una mica més difícil d'entendre a causa de la pronunciació. M'ha ensenyat alguna cosa nova!

    Hi ha hagut tantes fases en la història. Hi havia Finlàndia de Suècia i Noruega de Dinamarca.

    Altres scanias famós:
    Tycho Brahe (14 de desembre de 1546 - 24 d'octubre de 1601) va ser un astrònom danès! Però naixia a Skåne/Scania. Castell Knutstorp. En aquells dies Skåne era part de Dinamarca:-)

    Birgit Nilsson 1918-2006, Una soprano meravellosa.
    YouTube - Birgit Nilsson - Liebestod

    ResponElimina
  2. Coneixia Skåne només per les novel·les policiaques de la sèrie de l'inspector Kurt Wallander, del Henning Mankell. La majoria estan centrades en aquesta part de Suècia. Mai, que jo recordi, es fa referència en cap d'elles al fet que tu comentes (que són una de les nacions sense país del món). T'agraeixo molt la dada. Ja m'he mirat la pàgina que proposaves. Molt interessant!

    ResponElimina
  3. Els llibres del Henning Mankell també s'han filmat i els estem mirant a la televisió aquí a Finlàndia, m'agraden molt:-)

    ResponElimina
  4. He de reconeixer que no he llegit mai cap llibre de Henning Mankell ni coneixia l'inspector Kurt Wallander. Sempre queden forats a la cultura general...

    ResponElimina
  5. Sempre pots començar aquí:-)) Garanteixo que no estaries decebut!!!
    Amazon.com: henning mankell - Spanish Books: Books

    ResponElimina