dimecres, 9 de juliol del 2008

Els països més rics debatran reduir a la meitat les emissions de CO2

Aquest és el títol d'un article al Diari d'Andorra d'avui que comença:
"Els vuit països més importants del món van fer ahir un pas importantíssim per combatre el canvi climàtic. En la cimera que reuneix les vuit màximes potències mundials a Hokkaido (Japó), els líders van assolir un principi d’acord per reduir a la meitat les emissions de CO2 a l’atmosfera, per al 2050."

En un post anomenat La Identitat de Kaya ja vaig preveure les conseqüències d'aquesta política en relació a quatre paràmetres: contingut en CO2 de l'energia, intensitat energètica de l'economia, PIB per habitant i número d'habitants del planeta.

No repetiré aquí els arguments però la conclusió era que per a dividir per dos les emissions de CO2 el 2050 el consum d'energia originada per combustibles fòssils (els emissors de CO2: carbó, petroli, gas natural, etc.) hauria de disminuir un 75%, un 1,5% anual fins al 2050 i per compensar-ho la suma de les energies renovables: hidràulica, eòlica, fotovoltaica, etc., i l'energia nuclear haurien de multiplicar-se per 7 amb un 4,5% de creixement anual.

Opino que és bastant difícil que les energies renovables puguin tenir un ritme de creixement tan elevat, i per tant, excepte algun descobriment científic revolucionari, molt em temo que no tindrem més remei que incrementar l'energia nuclear, perspectiva molt poc agradable, però de moment sembla que és el que hi ha. Per si de cas, alguns països com per exemple Finlàndia estan construint noves centrals nuclears i sembla que algunes opinions públiques s'estan fent més tolerants al nuclear.

2 comentaris:

  1. Penso que els finlandesos tinguin bastant raó en aquest punt! A més a més de, nosaltres només han tingut 4 centrals nuclears i el cinquè arriba molt tard gràcies al constructor francès. Quants han portat a Catalunya? Andorra en té un? Posarem els residus nuclears dins del nostre propi terra de granit. Serà possiblement segur allà?

    ResponElimina
  2. A Catalunya hi han unes quantes centrals nuclears bastant velles i que donen problemes. Ultimament hi ha hagut una fuita radiactiva.
    Andorra és molt petita i no hi ha espai per instal·lar nuclears. Tenim una central hidroelèctrica i la resta de l'electricitat l'importem de França i d'Espanya.

    ResponElimina