dimarts, 28 de desembre de 2010

S'arriba a un acord sobre les relacions d'Andorra amb Europa

Un dels problemes presents a Andorra és el de la futura relació amb la Unió Europea. Bàsicament se'ns demana la signatura d'un acord monetari. Aquest acord ens permetria encunyar unes poques monedes (no bitllets) d'euros, més que res destinades a col·leccionistes. A canvi hauríem d'obrir-nos al lliure mercat i renunciar al proteccionisme, cosa que entre altres representaria la fi d'aquest nostre sistema financer que tot el món ens enveja. Per desgràcia la signatura d'aquest tractat és inevitable si no volem quedar totalment aïllats en un món cada vegada més globalitzat, amb la conseqüent ruïna total del país.

Després de moltes discussions, picabaralles, acusacions i escenes desagradables al Consell General entre els nostres polítics, on curiosament s'ha vist que els que s'autoanomenen liberals són més partidaris del proteccionisme que els socialistes, no s'ha pogut arribar a cap acord.

Per intentar trobar una solució al problema, hi ha hagut negociacions molt discretes i molt complexes amb supervisió i assessorament de la UE, entre els estats d'Andorra, França, Espanya i el Vaticà (no oblidem que un dels Coprínceps és bisbe), i a la fi s'ha arribat als següents acords:

1. A partir del 1er de gener del 2012 Andorra deixarà d'existir com a estat independent i s'annexionarà a Espanya, excepte la regió corresponent al Pas de la Casa, la Solana, part nord del Port d'Envalira i en general tots els punts que desaigüen cap el riu Arieja.

2. Excepte la dita regió que s'integrarà al departament francès de l'Ariège, la resta passarà a formar part de la Comunitat Autònoma de Catalunya, i s'integrarà a la comarca de l'Alt Urgell.

3. Tots els residents no andorrans conservaran la nacionalitat i el passaport d'origen. Els andorrans que només tinguin un passaport disposaran d'un termini de dos anys per triar entre la nacionalitat espanyola o la francesa.

4. Tots els bancs andorrans actuals podran continuar operant i podran ampliar el seu àmbit d'actuació a tot el territori de la UE, on durant un termini de temps d'adaptació a determinar gaudiran d'exempcions fiscals.

Interrogat el Cap de Govern ha declarat: "Estem negociant mantenir l'actual estructura de Comuns en forma de municipis. També volem ser una comarca a part, i més tard una vegueria. És l'única manera de poder mantenir gairebé intacta la funció pública actual."

Per la seva part Eusebi Nomen, líder del partit d'oposició APC, ha declarat: "Això és una catàstrofe, fruit de la incompetència del nostre govern. De totes maneres dins de la desgràcia hem tingut la sort de no caure en mans dels francesos com ells pretenien."

6 comentaris:

 1. Marededéusenyor, si ens dónes aquests ensurts... ens hauran de dur a l'hospital... :) No perquè jo sigui andorrana, però que m'estimo molt aquest país, coi! que hi vaig créixer!

  Buf, sort que he mirat a temps el calendari. I sort que un altre bloc ha explicat la declaració d'Independència de Catalunya. Una cosa per l'altra.

  ResponElimina
 2. Entre caure a mans dels francesos o dels espanyols... buf, n'hi ha una que sigui menys pitjor que l'altra?

  Sort del dia, que si no...

  ResponElimina
 3. Escrius perfecte català per google traductor, enhorabona!
  Jo entenc alguna cosa. No és habitual per mi. No és possible ser com la Suïssa, doncs?

  ResponElimina
 4. I ai cregut fins a l'anexió a Espanhya..."aixó no pot ser!"
  Sempre me n'oblido d'aquell dia dels Inocents!! :D

  ResponElimina
 5. Carme, no voldria que tinguessis un patatús per culpa meva ;-)

  Ferran tens tota la raó, és com anar del foc a les brases.

  Merike, el 28 de desembre és el dia del Innocents, és com el 1 d'abril a altres llocs.

  Semblant a Suïssa tenim les muntanyes, la neu, el turisme, els bancs (molt més petits).
  Però ens falta l'agricultura, la industria, la investigació, l'educació, les patents, l'economia productiva. Gairebé tot el creixement econòmic d'Andorra s'ha basat en l'especulació, sobretot immobiliària.

  Mela, a part de l'annexió, tot el que explico és completament real.

  ResponElimina
 6. Potser la meva granja és més gran que el teu espai per a l'agricultura. Però no falta un gran centre comercial, ben construït.

  ResponElimina