divendres, 2 de maig del 2008

Vols que sigui nena? Doncs no esmorzis

Un article al Scientific American explica que un estudi fet per investigadors britànics indica que les dones que no esmorzen tindran més probablement nenes que nens.

Un equip dirigit per la biòloga Fiona Mathews de la Universitat d'Exeter ha fet un estudi sobre l'alimentació de 740 dones mares per primera vegada i ha trobat que el 56% de les que tenien una dieta alta en calories abans de l'embaràs han tingut nens contra el 45% de les que tenien menús més lleugers.

A part de les calories un altre factor és el tipus d'alimentació. S'ha trobat que les dones que tenen nens consumeixen més esmorzars a base de cereals que les que tenen nenes.

Encara no se sap per què, però s'especula en què pot ser degut al nivell de glucosa a l'organisme.

Una possible explicació és que el baix nivell de glucosa indica al cos que l'aliment és escàs i aquest per prudència generarà un embrió femení ja que aquest necessita menys energia per créixer que un masculí.

Aquesta troballa podria explicar la caiguda als països industrialitzats de la proporció entre nens i nenes, que es deuria a que cada vegada menys dones esmorzen. Per exemple als USA del 1965 al 1991 la proporció de noies adolescents que esmorzen ha passat del 85% al 65%.

5 comentaris:

  1. Les variacions no són importants. Però semblaria que, en condicions de restricció calòrica, és millor parir dones. Les dones, per terme mitjà, tenen una massa corporal inferior (tant pel que fa a massa magra com grassa). També podríem dir que, en condicions de restricció calòrica, cal que les noves generacions siguin dones, més resistents a les batzegades ambientals.

    Però aquesta és la típica explicació ad-hoc. Caldria veure si això és un fenomen general o únicament propi de la societat britànica contemporània.

    I, el més important de tot, és demanar-se com és que hi ha un 45% de dones als EUA el 1991 que no esmorzen (=desdejunen). Quines són les raons socials al darrera d'això? Quins són els motius laborals (horaris inhumans) que hi ha al darrera? Quins són els estressos socials que fan que en una societat on no hi ha (en principi) carestia alimentària hi hagi gent que (voluntàriament o involuntàriament) passi gana durant les primeres hores del dia? Tot això també és biologia.

    ResponElimina
  2. En el meu cas, l'esquema es trenca... potser perquè sóc catalana?¿

    ResponElimina
  3. dons jo l'esmorçar es el millor àpat del dia, per poc que pogui, i vaig dur una noia....però si més no es interessant...m'apunto més a l'estres, al no tenir temps i en darrer lloc l'estética, poder?

    ResponElimina
  4. Ja se sap que als catalans ens encanta portar la contrària

    ResponElimina
  5. ei figura, gràcies pel comentari d'ajuda?? per cert vegila aquets dies, serè per andorra fins dijous, jeje

    ResponElimina