dilluns, 12 de maig del 2008

Què t'hi jugues?



Quan no hi ha manera de posar-se d'acord a vegades l'única solució és apostar. Segons Le Monde

Sis climatòlegs, quatre americans, un alemany i un britànic s'han jugat 5.000 euros amb col·legues de dos instituts de investigació alemanys. L'aposta és sobre si el pròxim decenni serà més o menys càlid que el passat.

El 1er de maig la revista Nature va publicar que segons uns investigadors de l'Institut Leibniz d'oceanografia a Kiel i de l'Institut Max Plank de meteorologia a Hamburg, l'escalfament mig del planeta els anys vinents s'interromprà momentàniament sota l'efecte de cicles naturals.
Segons ells, els decennis 2000-2010 i 2005-2015 seran lleugerament més freds que el 1994-2004. Això no vol dir que l'escalfament d'origen humà serà menys greu del previst, sinó que hi haurà una oscil·lació natural del clima que es superposarà momentàniament a la tendència a l'escalfament.

Aquestes oscil·lacions naturals del clima s'han deduït a partir d'un estudi de les variacions de temperatura de les superfícies oceàniques els últims 50 anys i de les oscil·lacions naturals de les corrents marines. A partir d'aquí han deduït una atenuació de l'escalfament els propers anys.

Stefan Rahmstorf (universitat de Potsdam, Alemanya), Michael Mann (Penn State University, Pennsilvania) i quatre col·legues no estan convençuts. "Si la temperatura mitja de 2000-2010 és inferior o igual a la de 1994-2004 els pagarem 2.500 euros, si és més calenta ells ens pagaran 2.500 euros" escriuen al blog Realclimate. Igualment pel decenni 2005-2015. Fins i tot han previst una clàusula d'anul·lació per si un meteorit s'estavella contra la terra o un volcà important entra en erupció, dos imprevistos que refredarien l'atmosfera baixa momentàniament.

Acceptaran Mojib Latif i coautors l'aposta?. De moment no i fins i tot manifesten certa irritació per aquesta transgressió als bons costums de la vida científica. Però no és la primera vegada que això passa. El 1989, James Hansen, director del Goddard Institute for Space Studies (GISS), havia apostat que un dels tres anys següents seria més calent que el 1988 que havia batut tots els records de calor. No va haver d'esperar molt temps. A principis de gener del 1991, Hugh Ellsaesser, del Lawrence Livermore National Laboratory, signava a James Hansen un xec de 100 dòlars.

5 comentaris:

  1. Yo no lo beigo guaire claro tot isto. Pero parix que contina a puyada d'as temperaturas porque he leito que ha desaparexito un atro glaciar en Perú. Yo si tenese que apostar diría que ferá más calor.

    ResponElimina
  2. això són idees per les cases d'apostes d'aquestes online, eh!!!

    ResponElimina
  3. Jo faria igual Onset. El que passa és que fins l'any 2015 és probable que la temperatura no pugi degut a una oscilació natural que es superposa a l'escalfament provocat per l'activitat humana.
    I potser si que com diu l'estrip podriem muntar un xiringuito d'apostes a internet. A veure si conseguim fer-hi entrar algun científic.

    ResponElimina
  4. El problema bàsic és com es valoren aquestes temperatures globals. Tanta globalitat sembla que ens fa oblidar que el que cal conèixer és la localitat: és a dir, per exemple, quina serà l'evolució climàtica a grans trets d'Andorra, la qüestió de la nivositat, les temperatures estivals, etc. Per exemple, pot passar que en el decenni 2005-2015 hi hagi àrees que s'escalfin i d'altres que es refredin. Per no oblidar que hi ha una cosa que se'n diu soroll estatística. M'hi jugo un pèsol que, la tendència global, no és estatísticament significativa entre el 1995-2005 i el 2005-2015: malgrat això algunes economies sí poden patir i de valent efectives lligats a l'augment de CO2 atmosfèric (i d'altres beneficiar-se'n).

    ResponElimina
  5. Hi ha alguna cosa per tu en el meu blog aquí:Finès entre tots i totes

    ResponElimina